viernes, 19 de diciembre de 2014

Tema 6. Les TIC per a la relació família-escola

Dins aquesta entrada parlaré de com les TIC poden ajudar-nos a relacionar-nos amb les famílies.


Primer de tot, dir que després d’haver llegit les lectures del tema, he arribat a la conclusió de que les noves tecnologies poden oferir-nos una gran quantitat d’oportunitats i possibilitats en quan a la relació de les famílies. 

A continuació podem observar un esquema de els aspectes més importants de cada lectura: 



Com bé sabem, a educació infantil tenim una tasca fonamental amb les famílies: La comunicació. Ja que els infants estan iniciant un camí cap al aprenentatge, cap a l’autonomia i cap a la maduració. Per aquest motius, els pares (que de vegades estan preocupats per desprendre’s dels seus fillets) volen conèixer tot el que passa a les classes. 

Així doncs, la comunicació amb les famílies és un aspecte importantíssim que hem de tenir en compte dins aquesta etapa i que sempre hem d’intentar tenir amb les famílies.

  • Quin camí hem se seguir a l’hora de tenir una bona comunicació amb les famílies?

Avui dia, gràcies a la evolució que esta sofrent la nostra societat disposem de les TIC que ens brinden una gran oportunitat a l’hora de comunicar-nos amb les famílies. 

Per a que aquestes siguin efectives, hem de tenir en compte que s’han de treballar des del context de l’escola, involucrant a les famílies i fent que hi participin en el procés d’aprenentatge dels seus infants.
  

enllaç foto


  • Com podem fer això?
Amb la creació de diferents mitjans de comunicació com poden ser: Blocs de l’escola o de l’aula. Gràcies a aquests, podem facilitar la participació i implicació de les famílies dins els processos d’aprenentatge dels seus fills. Aspecte que, perquè no dir-ho, els dona molta confiança, ja que veuen el que fan a classe. 

Gràcies als blocs podem:
  •      Afavorir la comunicació família-escola.
  •      Fomentar la participació de les famílies.
  •      Crear oportunitats educatives.
  • I les famílies poden observar l’evolució dels seus fills a l’escola. 
Un exemple on es veu molt clar és el blog de una mestra, Marina, que va realitzar el curs passat a S'Olivera amb la classe dels Lleons (P3). On podem observa molt bé, com el blog pot ajudar-nos a relacionar-nos amb les famílies.          

Cal dir, que encara que les TIC siguin un mitjà que afavoreix la comunicació amb les famílies, no podem deixar de banda la comunicació cara a cara, diàriament a l’hora de portar-los o recollir-los de l'escola. Per tant, hem d’utilitzar-lo per complementar la nostra tasca de comunicació, ja que pot oferir-nos noves possibilitats que hem d’aprofitar.

Altre aspecte molt important és la formació de les famílies en el terreny de les TIC. Ja que per a que puguin realitzar aquesta tasca han de saber utilitzar-les. Així doncs, és molt important que s’ofereixin cursos a les famílies de formació cap a les TIC des de l'escola.



Per concloure dir que les Tecnologies de la Informació i la Comunicació permeten a les famílies tenir un paper més actiu dins la formació dels seus fills. Per això, hem de fomentar el bon ús d’aquestes per permetre als pares i mares contribuir a la formació dels seus fills i al mateix temps, anar iniciant-se dins l’aprenentatge digital (que també els beneficiarà a ells mateixos).

No hay comentarios:

Publicar un comentario